Godinama sam bila u otporu od online savjetovanja i psihoterapije. Bila sam skeptična na ideju da nešto toliko fragilno, intimno i duboko kao što je psihoterapija dijelim s nekim preko „žice“. No, onda je „život“ odradio svoje i uvjerio me u suprotno.

Moja prva psihoterapijska seansa preko Skypa desila se kad se klijent koji je bio na terapiji kod mene odselio iz Hrvatske. Pošto terapijski proces nije bio završen i želio je nastaviti s psihoterapijom, dogovorili smo Skype susret. Nakon početnog "ufuravanja" u "terapiju modernog doba" već nakon nekoliko minuta komunicirali smo kao da sjedimo jedno preko puta drugome.
Najvažniji dio terapijskog kontakta za koji sam se bojala da će biti ugrožen ostao je "na sigurnom". Pod time mislim na osjećaj povjerenja, podrške klijentu i razmjenu verbalno i neverbalno izrečenih emotivnih stanja.

Ono što mi ipak nedostaje kad radimo online jest dobivanje informacija iz neverbalne komunikacije. Preko ekrana ne mogu vidjeti da li osoba cupka nogom, trga maramicu ili xy drugih sitnih detalja koji nisu "bez razloga i nebitni".
Vjerujem da je u ovom prijelazu na online psihoterapiju pomoglo što sam s dotičnim klijentom već prethodno imala razvijen terapijski odnos pun povjerenja.
No, sa klijentima s kojima sam kasnije krenula prakticirati psihoterapiju preko Skypa terapijski proces bio je također uspješan u smislu nadilaženja tih potencijalnih prepreka online komunikacije.

Također, iskusila sam online psihoterapiju i na "vrućoj stolici", u ulozi klijenta. Naime, supervizijske i terapijske seanse sa svojom terapeutkinjom i supervizoricom provodimo putem skypa obzirom da dotična također ne živi u Hrvatskoj. Pošto smo radile ponekad i uživo, mogu usporediti. I doživljavam naše seanse jednako bliskima, dubokima, korisnima i ispunjavajućima.

Long story short - online psihoterapija može biti korisna i sadržavati "ljudski faktor" kao i ona u živo gotovo u potpunosti. Ništa ne može zamijeniti "pravi ljudski susret", no ukoliko ne postoji druga opcija, i ova je prekrasna, iscjeljujuća i svakako ju preporučam.